• Értesítés - 2023. január 30.

          • Tisztelt szülők!

             

            Értesítjük Önöket, hogy 2023. január 31-én, a 4-5. órán kerül megrendezésre a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny iskolai fordulója.

            Továbbá értesítjük Önöket, hogy a 2022/2023-as tanév január 31-vel ér véget. A diákok a bizonyítványt az 5. tanítási órán kapják meg, az osztályfőnöki óra keretén belül. A tanítás az 5. órával ér véget! Az ebédesek ezt követően mennek ebédre. Az iskolai klub a megszokott módon fog működni.

             

          • Sakk szakkör

          • Új galériát helyezett a fényképalbumba

            Mert sakkozni jó…..

             

            Egy olyan sportkört indítottunk újra az iskolánkon, amely generációkat köt össze…

            Amikor visszaemlékezek általános iskolás éveimre, az a játék, amely kihagyhatatlan volt minden napközis, majd később felnőtt tagozatos diák számára, az a SAKK volt.

            Mindnyájan kapásból fújtuk a világ legjobb sakkozói nevét és egymástól tanultuk a lépéskombinációkat, cseles nyitásokat.

            Az én korosztályom egy napközis tanító bácsinak, Danczi Józsefnek köszönheti, hogy megszerettette velünk ezt a csodás taktikai játékot.

            Kellően büszkének  kell lennünk iskolánk régi diákjai eredményességére, hiszen olyan későbbi remek sakkozók kerültek ki, mint Nagyék (Robi, Laci) Nagy (Norbi, Milan) Bombiczék (Feri, Béla, Zoltán, Roman), Královicsék/Tibor és Zoltán/, Kiss Bálint, Gyeszat Norbert, Illés László, Illés Ferenc, a szlovák iskolából Adamovicsék (Péter, Tamás).

            Persze, minden sakkozó remek tanuló is volt, mert ez a játék fejleszti a koncentráló képességet, a memóriát és a logikai gondolkodást.

            Ha bármelyik sakkozót megkérdezed, mindegyikőjüknek van legalább egy remek története az iskolában töltött évekről és a sakkversenyek hangulatáról.

            Ezért is szerettük volna újra indítani a sakk-kört iskolánkon Nagy László barátommal, aki az egyike volt a szímői felnőtt sakkcsapatnak is.

            Szerencsére az iskola igazgatónője, támogat minden típusú kedvezményezést, ami a hagyományok ápolására irányul, főleg ha az a diákok fejlődését szolgálja.

            A szlovák iskola diákjai is folyamatosan csatlakoznak hozzánk, így szerencsére a létszám is egyre bővül.

            Célunk, hogy jövőre újraindíthassunk iskolánk csapatát a járási sakkcsapatok fordulóján és nem utolsó sorban, hogy a gyerekek megismerjék és megszeressék ezt a remek játékot, amely ugyanolyan szórakozást nyújt, ha a nagyszülőkkel, vagy saját korosztályukkal játszák.

             

            Kantár Szilárd

          • Teleki Aba és Boris Lacsný előadása Jedlik Ányos munkásságáról - 2023. január 11.

          • Új galériát helyezett a fényképalbumba

            Előadás Jedlik Ányos munkásságáról

            Helyszín: Jedlik Ányos Alapiskola aulája

            Időpont: 2023. január 11.

            Előadó: Doc. Teleki Aba, Mgr. Boris Lacsný PhD.

            Mint minden évben, idén is megemlékeztünk iskolánk névadójának, Jedlik Ányosnak életéről, munkásságáról. Idén a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem fizika tanszékének docense, Teleki Aba tanár úr és szorgos kollégája Dr. Boris Lacsný vállalták bemutatni szülőfalunk nagyjának munkásságát.

            Teleki tanár úr a felkérésnek szívesen igent mondott, s vállalta az előadást. A nagy nap egy napsütéses szerdai napra esett. A kora reggeli sürgés-forgás az iskolában már előre vetítette, hogy ez is egy érdekes, látványos előadás lesz.

            Kilenc órai kezdettel lehullott a vászon – vagyis hullott volna, ha lett volna – s a tanárurak belevágták fejszéjüket az elektromosság apostolának szakmai ismertetésébe. Az igazgatónő rövid üdvözlése után az előadók bele is kezdtek egy csoda feltárásába. Elsőként a gázok térfogatának változtatását mutatták be. Egy piros lufit Boris tanár úr felfújt szén-dioxiddal. Majd a léggömböt belehelyezte egy folyékony nitrogénnel megtöltött edénybe. A hideg hatására (forráspontja -196°C) a lufi térfogata jelentősen csökkenni kezdett. A benne megtalálható szén-dioxid pedig megfagyott. Ennek bizonyítására egy diák ki is lett szólítva, s körbe vitte a szárazjeget. Látványos volt annak felolvadása a diákok sora közt.

            Eközben Teleki tanár úr kitért Jedlik munkásságára. Külön kiemelte a tudós által létrehozott szakmai szótárat, amit máig használunk a természettudományokban. Ezt követően két önkéntes diákot kértek az újabb kísérlethez. A feladat a következő volt: elektromos áramot kellett előállítani gyümölcsök – citrom – segítségével. A feladat lényege, hogy minden gyümölcs tartalmaz gyümölcssavakat. Ha ezekbe elektródákat szúrunk és sorosan kapcsoljuk őket, akkor azok képesek létrehozni feszültséget (kémiai reakció által), mint mondjuk egy szárazelem. Ez a feszültség képes akár egy égőt is működésbe hozni. Természetesen elmesélték a jelenleg érvényes Guinness rekord előállítását ugyanezen módszerrel (2923 citromból 2307,8V feszültség állítható elő). Természetesen ismertetve volt a szárazelemek működésének az elve, illetve a mai, modern elemek működése és tulajdonsága.

            Egy újabb érdekes, kivitelezésre roppant egyszerű kísérlet következett. Egy 1,5V-os ceruzaelem mindkét végére neodím mágnesek lette csatolva – egymással megegyező pólusban. Ezáltal egy homopoláris motort kaptunk. Természetesen ismertetve volt Faraday és Örsted munkássága is – akik mondhatni inspirálták Jedlik munkáit is. Mindeközben Lačný tanár úr a diákok soraiban be is mutatta ennek a motornak a működését. Először csak az asztalra helyezett alufólián ment magától a kis gépecske, majd az elem aljához érintett csavar és mágnes forogni kezdett. Ezzel bemutathatóvá vált, miképpen működik az elektromos áram mágnesen térben.

            Folytatva a látványos bemutatást, a tanár urak rátértek a dinamó elvre, illetve az öngerjesztés folyamatára. Szó esett a Föld mágnesen mezejéről is, s annak kialakulásáról. Ezt követően újabb érdekes képekkel lett szemléltetve a Nap mágneses tere. Egy új fogalmat is elsajátíthattak a diákok, a napfolt fogalmát. Amely úgy jön létre, hogy ahol a mágneses erővonalak elhagyják a Nap felszínét, ott fekete foltok alakulnak ki a Nap felszínén. Ezt a jelenséget meglehet figyelni – de természetesen csak a lemenő Nap esetében, illetve nagyon erős fényszűrők segítségével. A jelenséget egy kisfilm segítségével is szépen szemléltették az előadók. Egyben szó esett a Nap pólusainak a változásairól is, amelyek tizenegy évenként következnek be.

            A valódi látványosságot egy villám generáló berendezés hozta meg, amelynek üveg gömbje alatt sűrűn cikázó villámok, elektromos kisülések voltak láthatóak. Egy önkéntes diák közelről is megszemlélhette ezeket a kis villámokat. Az üveg búrára helyezett ujjai segítségével a villámok egészen az ujjakig hatoltak. Továbbá Lacsný tanár úr egy spórolós égőt is helyezett a búra közelébe, amelynek hatására az égő kivilágított.

            Természetesen a kísérletek bemutatása ezzel sem állt meg. Egy újabb érdekes jelenségnek lehettünk a szemtanúi, amikor egy homopoláris motor került bemutatásra. A kísérlet lényege abban rejlett, hogy egy ceruzaelemre alulról neodím mágnes lett felhelyezve. Az elem pozitív pólusához és a mágnes aljához egy menetes rézszál lett hozzá érintve. Ennek hatására a rézhuzal forogni kezdett. Ez a jelenség az elem lemerüléséig is akár eltarthatott volna…

            Mint köztudott, a fémhuzalok ha menetbe vannak csavarva, érdekes elektromágnesen jelenségeknek lehetnek a színterei. Ezen esetben az előadók egy maguk által készített, megközelítőleg 20cm hosszú résztekercset készítettek, amelynek belsejébe egy elemet helyeztem. Az elem mindkét végén mágnes volt. Ennek hatására a henger alakú tekercsbe helyezett, mágnessel ellátott elem, magától végig ment, körkörös mozgással. Ezt a jelenséget a kialakuló mágnesesség indukálta. A kísérletet a sorok között is megtekinthette, sőt kipróbálhatta minden diákunk, miközben Teleki docensúr egy rövid kis filmet is levetített, ahol ugyanezt a jelenséget lehetett megfigyelni, de egy sokkal hosszabb, bonyolultabb segédeszköz segítségével.

            Ha Jedlikről van szó, elengedhetetlen megemlíteni rácsosztó berendezését. Az előadóink is éltek a lehetőséggel, és néhány hétköznapi példával szemléltették is mindezt. A kifogyhatatlan tarsolyukból elővettek néhány CD-t, amelyeken jól megfigyelhetőek ezen karcolatok. Természetesen ezt felnagyított fényképek segítségével is szemléltették – pl. CD, DVD és blu ray hordozók segítségével.

            Ahogy az lenni szokott az ilyen előadások során, a végére maradt a csattanó. A tanárurak ezúton is kedveskedni szerettek volna a hallgatóságuknak, s így mindenki nagy örömére fagylaltot készítettek. Itt is akadt önkéntes a diákok sorai közül. A tejszínbe kevert kakaópor, illetve a folyékony nitrogénnel lefagyasztott, majd kalapáccsal apróra tört málnadarabok tették ízesebbé a fagylaltot. Az alapanyagokat gondosan összekeverték, majd fokozatos folyékony nitrogén hozzáadásával lefagyasztották a készülő masszát. Eközben Teleki docensúr a jelenlévő polgármester úr bátorságát is próbára tette. Kihívta a falu elöljáróját, majd mindenki előtt a kíváncsi János bátyánk kézfejére folyékony nitrogént öntött. Polgármester úrnak a mutatvány úgy megtetszett, hogy többször meg is ismételték a docens úrral a műveletet. Látványos volt a kézfejen lefolyó, majd nagy ködfelhőben eloszló nitrogén.  Ezt követően minden diák és tanár részesült az ízletes fagylaltból. Volt aki még duplázott is J.

            Az előadás végén az igazgató asszony megköszönte szorgos előadóinknak a látványos bemutatót, a sok hasznos és érdekes információt. Ezt követően egy apró figyelmességgel megajándékozta a tanár urakat.

            Ezúton is köszönjük a tudomány e két hírnőkének lebilincselő előadását!!!