• Teleki Aba és Boris Lacsný előadása Jedlik Ányos munkásságáról - 2023. január 11.

          • Új galériát helyezett a fényképalbumba

            Előadás Jedlik Ányos munkásságáról

            Helyszín: Jedlik Ányos Alapiskola aulája

            Időpont: 2023. január 11.

            Előadó: Doc. Teleki Aba, Mgr. Boris Lacsný PhD.

            Mint minden évben, idén is megemlékeztünk iskolánk névadójának, Jedlik Ányosnak életéről, munkásságáról. Idén a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem fizika tanszékének docense, Teleki Aba tanár úr és szorgos kollégája Dr. Boris Lacsný vállalták bemutatni szülőfalunk nagyjának munkásságát.

            Teleki tanár úr a felkérésnek szívesen igent mondott, s vállalta az előadást. A nagy nap egy napsütéses szerdai napra esett. A kora reggeli sürgés-forgás az iskolában már előre vetítette, hogy ez is egy érdekes, látványos előadás lesz.

            Kilenc órai kezdettel lehullott a vászon – vagyis hullott volna, ha lett volna – s a tanárurak belevágták fejszéjüket az elektromosság apostolának szakmai ismertetésébe. Az igazgatónő rövid üdvözlése után az előadók bele is kezdtek egy csoda feltárásába. Elsőként a gázok térfogatának változtatását mutatták be. Egy piros lufit Boris tanár úr felfújt szén-dioxiddal. Majd a léggömböt belehelyezte egy folyékony nitrogénnel megtöltött edénybe. A hideg hatására (forráspontja -196°C) a lufi térfogata jelentősen csökkenni kezdett. A benne megtalálható szén-dioxid pedig megfagyott. Ennek bizonyítására egy diák ki is lett szólítva, s körbe vitte a szárazjeget. Látványos volt annak felolvadása a diákok sora közt.

            Eközben Teleki tanár úr kitért Jedlik munkásságára. Külön kiemelte a tudós által létrehozott szakmai szótárat, amit máig használunk a természettudományokban. Ezt követően két önkéntes diákot kértek az újabb kísérlethez. A feladat a következő volt: elektromos áramot kellett előállítani gyümölcsök – citrom – segítségével. A feladat lényege, hogy minden gyümölcs tartalmaz gyümölcssavakat. Ha ezekbe elektródákat szúrunk és sorosan kapcsoljuk őket, akkor azok képesek létrehozni feszültséget (kémiai reakció által), mint mondjuk egy szárazelem. Ez a feszültség képes akár egy égőt is működésbe hozni. Természetesen elmesélték a jelenleg érvényes Guinness rekord előállítását ugyanezen módszerrel (2923 citromból 2307,8V feszültség állítható elő). Természetesen ismertetve volt a szárazelemek működésének az elve, illetve a mai, modern elemek működése és tulajdonsága.

            Egy újabb érdekes, kivitelezésre roppant egyszerű kísérlet következett. Egy 1,5V-os ceruzaelem mindkét végére neodím mágnesek lette csatolva – egymással megegyező pólusban. Ezáltal egy homopoláris motort kaptunk. Természetesen ismertetve volt Faraday és Örsted munkássága is – akik mondhatni inspirálták Jedlik munkáit is. Mindeközben Lačný tanár úr a diákok soraiban be is mutatta ennek a motornak a működését. Először csak az asztalra helyezett alufólián ment magától a kis gépecske, majd az elem aljához érintett csavar és mágnes forogni kezdett. Ezzel bemutathatóvá vált, miképpen működik az elektromos áram mágnesen térben.

            Folytatva a látványos bemutatást, a tanár urak rátértek a dinamó elvre, illetve az öngerjesztés folyamatára. Szó esett a Föld mágnesen mezejéről is, s annak kialakulásáról. Ezt követően újabb érdekes képekkel lett szemléltetve a Nap mágneses tere. Egy új fogalmat is elsajátíthattak a diákok, a napfolt fogalmát. Amely úgy jön létre, hogy ahol a mágneses erővonalak elhagyják a Nap felszínét, ott fekete foltok alakulnak ki a Nap felszínén. Ezt a jelenséget meglehet figyelni – de természetesen csak a lemenő Nap esetében, illetve nagyon erős fényszűrők segítségével. A jelenséget egy kisfilm segítségével is szépen szemléltették az előadók. Egyben szó esett a Nap pólusainak a változásairól is, amelyek tizenegy évenként következnek be.

            A valódi látványosságot egy villám generáló berendezés hozta meg, amelynek üveg gömbje alatt sűrűn cikázó villámok, elektromos kisülések voltak láthatóak. Egy önkéntes diák közelről is megszemlélhette ezeket a kis villámokat. Az üveg búrára helyezett ujjai segítségével a villámok egészen az ujjakig hatoltak. Továbbá Lacsný tanár úr egy spórolós égőt is helyezett a búra közelébe, amelynek hatására az égő kivilágított.

            Természetesen a kísérletek bemutatása ezzel sem állt meg. Egy újabb érdekes jelenségnek lehettünk a szemtanúi, amikor egy homopoláris motor került bemutatásra. A kísérlet lényege abban rejlett, hogy egy ceruzaelemre alulról neodím mágnes lett felhelyezve. Az elem pozitív pólusához és a mágnes aljához egy menetes rézszál lett hozzá érintve. Ennek hatására a rézhuzal forogni kezdett. Ez a jelenség az elem lemerüléséig is akár eltarthatott volna…

            Mint köztudott, a fémhuzalok ha menetbe vannak csavarva, érdekes elektromágnesen jelenségeknek lehetnek a színterei. Ezen esetben az előadók egy maguk által készített, megközelítőleg 20cm hosszú résztekercset készítettek, amelynek belsejébe egy elemet helyeztem. Az elem mindkét végén mágnes volt. Ennek hatására a henger alakú tekercsbe helyezett, mágnessel ellátott elem, magától végig ment, körkörös mozgással. Ezt a jelenséget a kialakuló mágnesesség indukálta. A kísérletet a sorok között is megtekinthette, sőt kipróbálhatta minden diákunk, miközben Teleki docensúr egy rövid kis filmet is levetített, ahol ugyanezt a jelenséget lehetett megfigyelni, de egy sokkal hosszabb, bonyolultabb segédeszköz segítségével.

            Ha Jedlikről van szó, elengedhetetlen megemlíteni rácsosztó berendezését. Az előadóink is éltek a lehetőséggel, és néhány hétköznapi példával szemléltették is mindezt. A kifogyhatatlan tarsolyukból elővettek néhány CD-t, amelyeken jól megfigyelhetőek ezen karcolatok. Természetesen ezt felnagyított fényképek segítségével is szemléltették – pl. CD, DVD és blu ray hordozók segítségével.

            Ahogy az lenni szokott az ilyen előadások során, a végére maradt a csattanó. A tanárurak ezúton is kedveskedni szerettek volna a hallgatóságuknak, s így mindenki nagy örömére fagylaltot készítettek. Itt is akadt önkéntes a diákok sorai közül. A tejszínbe kevert kakaópor, illetve a folyékony nitrogénnel lefagyasztott, majd kalapáccsal apróra tört málnadarabok tették ízesebbé a fagylaltot. Az alapanyagokat gondosan összekeverték, majd fokozatos folyékony nitrogén hozzáadásával lefagyasztották a készülő masszát. Eközben Teleki docensúr a jelenlévő polgármester úr bátorságát is próbára tette. Kihívta a falu elöljáróját, majd mindenki előtt a kíváncsi János bátyánk kézfejére folyékony nitrogént öntött. Polgármester úrnak a mutatvány úgy megtetszett, hogy többször meg is ismételték a docens úrral a műveletet. Látványos volt a kézfejen lefolyó, majd nagy ködfelhőben eloszló nitrogén.  Ezt követően minden diák és tanár részesült az ízletes fagylaltból. Volt aki még duplázott is J.

            Az előadás végén az igazgató asszony megköszönte szorgos előadóinknak a látványos bemutatót, a sok hasznos és érdekes információt. Ezt követően egy apró figyelmességgel megajándékozta a tanár urakat.

            Ezúton is köszönjük a tudomány e két hírnőkének lebilincselő előadását!!!

          • Értesítés - 2022. december 16.


          • Értesítjük a Kedves Szülőket, hogy a jövő héten keddig órarend szerint tanulunk, a tanítás az 5.órával
            fejeződik be. Az iskolai klub szerdáig működik, csütörtökön már nem lesz délután napközi. Kedden,
            december 20-án 11:00 órai kezdettel a diákok egy része fellép a Hesperus szociális otthonban.
            Szerdán, december 21-én az első órán a diákok két kisfilmet tekintenek meg, melyek bemutatják a
            régi karácsonyi szokásokat és hagyományokat. Ezt követően 9.00-kor valósul meg a karácsonyi műsor
            főpróbája, amit a karácsonyi tombolahúzás követ. A tombolahúzás kb.délig tart, ezután a diákok
            mehetnek haza. A tombolajegyek megvásárolhatóak az iskola asszisztensénél, egy euróért két jegyet
            kapnak a tanulók, maximum két euró értékben vásárolhatnak. Csütörtökön, december 22-én a tanulók
            8.30-ra jönnek iskolába, az 1.óra osztályfőnöki óra lesz. Az idei karácsonyi műsorunk címe „Csoda
            vár” , mely 10.00 órakor kezdődik az iskola aulájában. Az ünnepi csodavárásra sok szeretettel várjuk a
            Kedves Szülőket! A műsor után mindenki mehet haza, s megkezdődik a karácsonyi szünet. A tanítás
            az új évben 2023. január 9-én, hétfőn folytatódik. Ezenkívül tudatjuk Önökkel, hogy hétfőtől az
            iskolában megvásárolható lesz a Sulifirkák karácsonyi száma és az iskola 2023-as naptára. Az újság
            ára 50 cent, a naptár pedig 1 euró. Békés, meghitt, szeretetteljes ünnepeket kívánunk mindenkinek! 

          • Felhívás - Karácsonyi adománygyűjtés - 2022. december 5.

          • Tisztelt Szülők!

            Az iskola vezetőségéhez érkezett egy felkérés az érsekújvári nyugdíjas otthontól, miszerint örömmel vennék, ha a diákoktól kapnának karácsonyi üdvözletet magyar illetve szlovák nyelven is. Sok ember él magányosan, nekik minden kedves szó sokat jelent. Ezúton szeretnénk megkérni a diákokat, ha volna kedvük, legyenek szívesek otthon készíteni karácsonyi üdvözlőlapot, melybe leírhatják a jókívánságaikat is az időseknek. Egyúttal iskolánk gyűjtést is szervez az otthon lakóinak megajándékozására. Aki úgy érzi, hogy szeretne ehhez a gyűjtéshez hozzájárulni, péntekig legyen szíves elküldeni az iskolába az időseknek szánt kis figyelmességet/könyv, tea, édesség, sós sütemény, drogéria, társasjáték, plüssjáték…bármi, ami nem romlandó/.

            Segítségüket előre is köszönjük!


            Békés adventi időszakot mindenkinek!

          • Sulihíradó - 2022. december 5.

          • Sulihíradó 2022

            - Jó napot kívánunk! Sok szeretettel köszöntünk minden kedves nézőt a Jedlik
            Ányos Alapiskola valamennyi diákja nevében!
            - Kérem hallgassák végig beszámolónkat a 2022/2023-as tanév 1. negyedévének
            jelentősebb eseményeiről, szeptembertől egészen november végéig!

            Tanévnyitó – 2022. 09.05.

            Az idei tanév ünnepélyes megnyitójára 2022.szeptember 5-én került sor az iskola
            udvarán.

            Kuttyomfitty Társulat előadása – 2022.09.06.

            Iskolába lépésünk másnapján, szeptember 6-án a Kuttyomfitty Társulat látogatott el hozzánk
            már sokadik alkalommal, s az Ördöngős dudás c.előadást tekintettük meg. „Aki dudás akar
            lenni, pokolra kell annak menni“... Ferkó, a pásztorfiú egyszer elaludt és az ördögök ellopták
            kedves kis bárányát... A meséből megtudhattuk, hogyan tanult meg Ferkó, a pásztorfiú
            játszani dudán, az ördög hangszerén. Utazása során Tündér Ilona segítette őt. Kis báránykáját
            keresve eljutott Somogyországba, Hortobágyra, Palócországba. A mese alatt mezőföldi,
            bukovinai, somogyi, hortobágyi, ipolymenti táncokat láthattunk.

            Honvédelmi nap – 2022.09.07.

            2022. szeptember 7-én, kihasználva az őszi meleg napokat valósult meg a
            honvédelmi nap. Az egészséges életmódra nevelés elengedhetetlen részét képezi a kellő
            mennyiségű mozgás biztosítása, főleg kint a természetben. Ezt a célt szem előtt tartva az
            iskola valamennyi diákja túrázni indult a Dúgoc halastóhoz. A helyi Horgász Egyesülettel
            együttműködve immáron ötödik alkalommal látogattunk el a horgászokhoz. Bár az egy órás
            gyaloglásban kissé elfáradtunk, de a tónál elénk táruló csodás őszi táj látványa kárpótolt
            minket minden fáradságunkért. Kíváncsian jártuk körbe a tavat, miközben meg-megálltunk
            az éppen kint pecázgató horgászoknál, és jót beszélgettünk velük. Kihasználtuk a tó melletti
            füves területet, ahol a fiúk jót fociztak. A déli harangszót követően sok új élménnyel
            gazdagodva indultunk vissza az iskolába.

            Czafrangó Szilvia Művészeti Magán Alapiskola bemutatkozása – 2022.09.08.

            2022.szeptember 8-án iskolánkba látogatott a Czafrangó Szilvia Művészeti Alapiskola öt
            tanára, akik bemutatták az intézményükben folyó művészeti oktatást. Minden évfolyamba
            ellátogattak, volt közös éneklés és rajzolás is a diákokkal. Örömünkre szolgál, hogy az idén a
            rajzoktatáson kívül a zenei képzés is elindult az iskolánkon. Októbertől összesen 17 diák
            kezdte meg a művészeti tanulmányait a délutáni órákban, s közülük ketten két irányzatot is
            látogatnak. A diákok nem csak egyéni gyakorlati, hanem közös zeneelméleti oktatásban is
            részesülnek. Tíz diák látogatja a rajzórákat, két diák jár egyéni énekórákra és hét diák tanul hangszeren játszani
            - hárman gitáron és négyen pedig zongorán. Sok sikert nekik!

            MaTalent – online matematikai mérés -2022.09.12.

            2022 szeptember 12-én iskolánk két tanulója, mégpedig Hajderlliu Dávid és Kovács Zsombor,
            5.osztályos tanulók részt vettek a budapesti Oktatási Hivatal MaTalent7
            tehetségpályázatában. Az online matematikai mérésben 498 regisztrált általános iskolai
            feladatellátási helyről összesen 11.394 tanuló vett részt. Diáktársaink jó eredményt értek el.

            Előadás - A hideg fizikája – 2022.09.19.

            Alig telt el pár nap a tanév kezdéstől, máris mélyen beástuk magunkat a
            termodinamika törvényeibe. Hosszabb egyeztetés után, újból ellátogatott iskolánkra a Nyitrai
            Konstantin Filozófus Egyetem fizika tanszékének docense, Teleki Aba tanár úr és tettre kész
            segéde, Boris Lacsný. Ezen páros már egyszer látogatást tett iskolánkon, szintén egy
            lebilincselő tudományos előadással.
            A mostani téma a termodinamika = hőtan témaköréből származott. Előadásuk címe: A
            hideg fizikája. Teleki tanár úr egy rövid bemutatkozás után azonnal a lovak közé csapva,
            elfogadható léptékben igyekezett minket bevezetni a termodinamika világába. A témakör már
            csak azért is aktuális, mivel a 6-8. évfolyamokban foglalkozunk ezzel a tárgykörrel. Ezért is
            jött kapóra a tanár úr előadása, illetve a kísérletek élőben történő megtekintése.
            Teleki docensúr először kitért a hőtan fejlődésére, amit kronológiai sorrendbe állítva,
            történelmi áttekintésként mutatott be. A rövid, de tartalmas történelmi kitekintés után
            következhettek is a kísérletek. Elsőként a diákok közül két önkéntes mérhette meg az anyagok
            hőmérsékletét. A kísérlet lényege, hogy jégkockákat tettek vízbe. Egyik edénybe sót is szórtak
            – ezzel bizonyítva, hogy a víz, jég és a só együttesen gyorsabban hűl le. Mindezt a hőmérő
            higanyszálának gyors csökkenése ki is mutatott. A nagy csodálkozás követően a tanár úr
            hozzáfagyasztott egy bögrét is egy kis keramikus tálhoz – mindezzel fokozva a diákok
            csodálkozását. A kitágult diákpupillák még össze sem húzódtak, mire a tanár úr egy újabb
            önkéntessel a fagyással ellentétesen, a forrásra tért ki. Egy fecskendőbe meleg vizet töltött
            félig, majd csökkentve a fecskendőben a nyomást, elérte, hogy a víz alacsonyabb hőfokon is
            forrjon. Természetesen ezt megtekinthette minden diák testközelből.
            Fokozva a nézőközönség meglepettségét, egy levegővel felfújt lufit folyékony
            nitrogénnel leöntött a mindig hű tanári segéd, mire a lufi térfogata egyre jobban csökkenni
            kezdett. Bizonyítva mindezzel, hogy a lehűlt gázok csökkentik térfogatukat.
            Természetesen ekkorra már megérett az idő, hogy külön el legyen magyarázva a hő és
            a hőmérséklet közti különbség. Ehhez is az előadó diákokat szólított fel, akik segítségével
            szemléltette a két mértékegység közti különbségeket nem tudományos, hanem emberi nyelven.
            Újabb önkéntesek próbálhatták ki Guerick berendezését, melynek a lényege, hogy a
            vákuum miként hat az összetapadó testekre. Természetesen minden diák megmérhette erejét,
            hogy szét tudja tépni az összetapadt korongokat. Természetesen csak a legrátermettebbek
            voltak minderre képesek.
            Ezt követően az asszisztens úr is felkért egy diákot, aki segítségével szemléltették a hő
            terjedésének lehetőségeit. Folyékony nitrogénba helyezett fémcső segítségével megfigyelhettük a hő terjedését. A látványt fokozta a folyékony nitrogén által okozott vízpára
            lecsapódása, ami szép ködfelhőt képezett a kísérlet során.
            Egy újabb kísérlettel a diákok kipróbálhatták, miként is működik a légnyomás. Egy
            nyomást gerjesztő tölcsér segítségével többen is kipróbálhatták eloltani a távolban lévő, égő
            mécses lángját. A helyesen célzó diákoknak ez sikerült is. A látványt fokozta Lacsný tanár úr
            ködfelhő képzése, amellyel szerette volna imitálni egy működő tűzhányó felhőképzését.
            Továbbá miként terjedhet a köd vízszintes irányban.
            Mintha nem lett volna elég kísérlet, a tanár úr egy érdekes felvetéssel állt elő, ami a
            tornádók működését magyarázta. Egy tornádó tölcsérjének kialakulását magyarázta el az
            érdeklődő diákoknak. Mindezt természetesen újabb kísérlettel próbálta alátámasztani.
            Természetesen itt is akadt szép számmal önkéntes. A feladat lényege az volt, hogy két
            összeragasztott műanyag palackot helyeztek egymásra. A felső palack vízzel telt volt. A
            feladat lényege az volt, miként lehet a leggyorsabban a vizet az alsó palackba juttatni. A
            helyes megoldás az örvény létrehozása volt. Ennek köszönhetően a víz csodák csodájára
            nagyon gyorsan kifolyt az üvegből.
            Az előadást pedig egy nagyon kedves meglepetés követte. A tanár úr szorgalmas
            önkénteseink segítségével csokis fagyit hozott létre. A fagyit gyorsan, folyékony nitrogénnel
            hűtötte le, ezzel elérve azt, hogy a fagyi szemcséi minél selymesebbek lehessenek a gyors
            fagyasztás miatt. Minden diák több adag fagyiban részesült. A mosolygós arcokból ítélve,
            finomra is sikerült a fagyi.
            Az előadás végén az igazgatónő megköszönte a tanár urak szereplését. Minden diák
            boldogan, élményekkel gazdagodva visszavonulhatott osztályába, ahol a tanítás tovább folyt
            a megszokott menetben.

            A nyitrai vám- és pénzügyőrség kutyás bemutatója – 2022.09.22.

            2022. szeptember 22-én valósult meg az iskola sportpályáján a nyitrai vámhivatal szolgálati
            rendőrkutyáinak bemutatója. A bemutatón részt vettek az óvodások is. Az előadás során
            betekintést nyertünk a szolgálati kutyák kiképzésébe, s hogy milyen feladataik vannak
            bizonyos szituációkban ezeknek az állatoknak. A bemutatón három kitanított kutyát is
            megfigyelhettünk munka közben. Több féle keresési forma lett bemutatva. Az első típusú
            keresés droggal kapcsolatos volt. Egy jól elrejtett helyre helyezte el a vámőr a tasakot,
            amelyet a betanított kutya probléma nélkül megtalált. A második típusú keresés pedig a
            diákok és tanárok között történt. Ennél a feladatnál se merült fel semmilyen kétség, hogy az
            elrejtett tárgy megtalálásra kerül. A kereséssel kapcsolatos műveletek után különböző
            parancsokat osztott ki a vámőr a kutyáknak, melyet szófogadóan és fegyelmezetten
            teljesítettek is. Lehetőség volt minden feladat elvégzése után kérdéseket feltenni a vámőrnek,
            mellyel éltünk is. Sok érdekes kérdés tettünk fel neki, melyekre készségesen és szívesen
            válaszolt. A bemutató végén megsimogathattuk az állatokat. A legjobban a kölyök kutyusnak
            örültünk, amelyik vidáman ugrándozott a fűben. Mindenkinek nagyon tetszett a bemutató, sok
            új, hasznos és egyben érdekes dolgot tudtunk meg az ember fontos és hasznos segítőtársairól.
            Bízunk benne, hogy nyáron sikerül megvalósítani a rég betervezett fegyveres bemutatót is,
            amely most elmaradt.

            Hát ezt sikeresen megúszták - 2022.9.26. - 2022.9.30.


            Végre, végre, végre… 2022. szeptember 26-tól szeptember 30-ig a 3.A osztály, a 2. és
            5.évfolyam néhány tanulója úszótanfolyamon vett részt az érsekújvári uszodában.
            Különös lelkesedéssel és örömmel indult útnak a kis csapat, hiszen a koronavírus-járvány
            miatt már jó pár év kimaradt úszás nélkül, pedig ők ezt tényleg nem akarták megúszni. Annál
            inkább fő vágyuk volt úszni megtanulni, hiszen a Vág folyó mentén lakva nem nagy dicsőség,
            ha valaki csak kapálódzik a vízben.
            Az 5 nap során Anikó,- Szilvia- és Niki tanító nénik váltották egymást kísérőkként, sőt
            fotósként is, hiszen meg kellett örökíteni a kezdő pillanatokat és a mindennapi fejlődést is a
            kis lubickoló társaságnál.
            Büszkék lehetünk kisdiáktársainkra, mert kitartóak voltak, nem adták fel a harcukat a vízzel,
            hiszen a tanfolyam utolsó napján mindegyikük megkapta a méltán megérdemelt vizes
            bizonyítványt az úszásoktatóktól.

            Rákóczi Szövetség által nyújtott ösztöndíj átvételi ünnepsége – 2022.09.21.

             
            A Rákóczi Szövetség és Alapítványa, együttműködve a Felvidéken működő
            Szülőföldön Magyarul Társulás regionális tagszervezeteivel, a Város és Vidéke Célalapokkal,
            illetve a magyar iskolákkal és óvodákkal, 2004 óta valósítja meg a Felvidéki Beiratkozási
            Programot azzal a céllal, hogy minél több magyar család vállalja gyermeke magyar iskolába
            íratását. A Jedlik Ányos Alapiskola iskolakezdő gyermekei is évről évre anyagi támogatásban
            részesülnek a magyarországi Rákóczi Szövetségnek, valamint az Érsekújvár és vidéke
            Célalapnak köszönhetően. Ezen alkalomból 2022. szeptember 21-én rendhagyó ünnepségre
            került sor  a Jedlik Ányos Alapiskola  első évfolyamában, ahol  is iskolánk legfiatalabb
            diákjai szüleik kíséretében Petrovay úrtól vehették át az új tanévre nyújtott támogatást, hogy
            ezzel is megkönnyítsék a családok számára az iskolakezdés időszakát. Petrovay úr
            beszédében kihangsúlyozta az anyanyelvi oktatás fontosságát, és köszönetét fejezte ki a
            szülőknek, hogy jól választottak. Az átadási ünnepség vendégei voltak: Szabó Dezső az
            Érsekújvár és Vidéke Célalap vezetője, Petrovay László a Rákóczi Szövetség stratégiai
            igazgatója és Nagy Klaudia asszisztens. A vendégeket és szülőket a kis elsősök őszi
            ajándékműsorral üdvözölték.

            Megemlékezés az aradi vértanúkról – 2022.10.06.

            Az idei évben kicsit másképpen emlékeztünk meg az aradi vértanúkról. Az iskola aulájában
            tartott megemlékezés Erdei Márk, 9.osztályos tanuló ünnepi bevezetőjével indult, melyet egy
            rendhagyó online történelemóra követett. Szabó Viktor történész kisfilmjében végigvezetett
            minket a vértanúk emlékhelyein. Sok új ismerettel gazdagodtunk, melyekről eddig még nem
            volt tudomásunk. Sikerült méltóan megemlékeznünk a 13 magyar honvédtisztről.

            Látogatás az érsekújvári Ernest Zmeták Galériában - 2022.10.14.-10.14.
            2022. október 11-től 14-ig évfolyamonként az érsekújvári Ernest Zmeták Művészeti
            Galériában tettünk egy egész délelőttöt betöltő látogatást. Bevezetőként megtekintettük
            a galéria aktuális tárlatát. A tárlat állandó kiállításai mellett megtekinthettük az 1970 és 1989
            között készült szlovák nem hivatalos művészet egy-egy érdekes alkotásait, amelyek a
            korabeli modern művészek szabad gondolkodását, szabad véleményalkotását tükrözték. Ezek
            a művek abban az időben csupán privát lakáskiállítások keretén belül voltak láthatók, mivel
            az akkori kommunista ideológia nem engedélyezte nyilvános bemutatásukat. A program
            keretén belül bemutatták nekünk Kassák Lajos művészi pályáját művészként, íróként és
            folyóirat-kiadóként egyaránt. A tárlat megtekintése után kiválaszthattunk egy-egy alkotást,
            amely elnyerte tetszésünket, vagy bárminemű hatást gyakorolt ránk, és a műről készült
            képeslap hátulján üzenhettünk a művészeknek, véleményt nyilváníthattunk a művekről, vagy
            akár kérdéseket is feltehettünk. Ezután a galéria alkotóműhelyében tehettük próbára művészi
            képességeiket, képzelőerőnket. A kisebbek állatifigurákat, emberi testrészeket és alakokat
            rajzoltak körbe, majd ezeket ki is színezték. Mi felsőtagozatosak kitűzőt készítettünk, melyek
            megtervezését, kivitelezését mindenki egyénileg, a saját magára jellemző szimbólumok,
            motívumok és feliratok alkalmazásával alkotott meg. Kassák mintájára mi is próbálkoztunk
            geometriai alakzatokból saját kis alkotást létrehozni.

            Nyílt napok Érsekújvárban és Komáromban – 2022.10.14. és 10.21.

            Iskolánk legidősebb tanulóinak sok kihívásnak kell megfelelniük ebben a tanévben. Többek
            között dönteniük kell arról, hogy hol szeretnék folytatni tanulmányaikat. Döntésük
            meghozatalában segítségükre vannak a régió középiskolái által meghirdetett nyílt napok,
            melyek által jobban megismerkedhetnek az egyes intézményekkel. Ennek keretén belül vettek
            részt felsős diáktársaink október 14-én Vas József tanító bácsival az érsekújvári
            Elektrotechnikai Szakközépiskola nyílt napján, melyen betekintést nyertek az iskola életébe,
            s főleg  az egyes szakágazatokkal ismerkedhettek meg alaposabban. Egy hét múlva, október
            21-én Illés Krisztina tanító néni kíséretében vettek részt diáktársaink a komáromi Gépipari
            és Elektrotechnikai Szakközépiskola által rendezett Nyílt Napon. A rendezvény keretén belül
            diáktársaink megismerték mindhárom tanulmányi szak modern taneszközeit, hallhattak a
            korszerű oktatási módszerekről, valamint a szabadidős tevékenységekről.

            Az alsós tanulók mozgásos adattságainak felmérése – 2022.10.24.

            2022.október 24-én valósult meg a tornateremben az elsős és harmadikos tanulók mozgásos
            adottságainak felmérése. A diákoknak 10 sportágban kellett megmutatniuk ügyességüket és
            rátermettségüket. A felmérés iskolánk új tornatára, Kantár Szilárd irányításával valósult meg,
            aki a rendszeres sportolást és mozgást igyekszik minden diákjával megszerettetni.
            A tesztelésben iskolánk assisztense, Nagy Nikoletta tanító néni segítkezett, aki a diákokat
            végig lelkesen buzdította és az eredményeiket feljegyezte.

            Szépkorúak köszöntése – 2022.10.26.

            Október az idősek iránti tisztelet hónapja, amely a szépkort megélő emberekről és azok
            megbecsüléséről szól. Ez alkalomból október 26-án meghívásunkra iskolánkba látogattak a
            helyi Nyugdíjas Szervezet tagjai, valamint a Hesperus szociális otthon lakói. A rendezvényt a
            polgármester úr is megtisztelte jelenlétével, valamint iskolánk nyugdíjas pedagógusai is
            elfogadták meghívásunkat. Az ünnepséget az iskola igazgatónője nyitotta meg. Ezután egy kis
            ünnepi műsor következett, amelyen részt vettek az alsó és felső tagozatos tanulók is. A diákok
            nagy-nagy szeretettel és lelkesedéssel szavaltak, énekeltek és táncoltak, amiért közönségük
            sem volt hálátlan. Szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat. A napközis klub tanulói
            pedig nemcsak műsorral, hanem csodaszép, ötletes ajándékokkal is meglepték a vendégeket.
            A műsor után egy kis megvendégelés következett, az iskola pedagógusai saját készítésű sós-
            és édes süteménnyel kedveskedtek az időseknek. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat,
            néhány vendég dalra is fakadt. Reméljük jövőre is méltóan tudjuk köszönteni községünk
            szépkorú lakosait!

            Európai nap – 2022.10.27.

            Az őszi szünet megkezdése előtt, október 27-én került megrendezésre a már hagyományossá
            vált Európai-nap, amely az őszi szokások és hagyományok jegyében telt. Ez a nap Kaderábek
            Péter tanító bácsi előadásával kezdődött, melynek témája a Fák és erdők rejtelmes élete volt.
            Az előadás során megismerkedtünk a fák kialakulásának a történetével, a Kárpátok erdeinek
            elrendeződésével és az erdők rétegeződésével. Részletesen be lettek mutatva az egyes fafajták
            és cserjék. A tanító bácsi az előadása során kitért az őshonos magyar fafajtákra és beszélt az
            erdők jelentőségéről és védelméről is. Az előadás során sok hasznos és érdekes dolgot tudtunk
            meg a fákról.
            Ezt követően az igazgató néni tartott előadást az őszi népszokásokról, hagyományokról és
            hiedelmekről
            . Az előadás során megtudtuk, hogyan zajlottak régen az őszi betakarítási
            munkálatok illetve a sikeres munkát követő vidám mulatságok. Betekintést nyertünk a
            hagyományos paraszti élet jeles napjaiba, megismerkedtünk az egyes napokhoz fűződő
            szokásokkal, népi megfigyelésekkel és praktikákkal is. A tanító néni kiemelte november 11-
            ét, Márton-napot, hiszen Szent Márton a falunk védőszentje. Megismertük a régi Márton-napi
            hagyományokat és házasságjósló szokásokat is. Sajnos sok szép régi szokás a feledés
            homályába vész el, ezért is fontos, hogy tovább éltessük és megőrizzük értékeinket. Nagyon
            érdekes volt számunkra ez az előadás, mely során sok régi, de egyben új ismerettel
            gazdagodtunk.
            Az előadások után minden osztály elvonult az osztályába és az osztályfőnökük irányításával
            megkezdődött a közös kreatív munka, mely során szebbnél szebb alkotások születtek őszi
            terményekből. A nap végén osztályonként ki lettek állítva az iskola folyosóján az elkészült
            alkotások. Tartalmas, mozgalmas és egyben vidám hangulatú volt számunkra ez a nap.

            Regionális matematika verseny Szőgyénben - 2022.11.09.

            2022. november 9-én regionális matematika versenyen vett részt iskolánk. Maga a verseny a
            szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskolában volt megtartva. Az ötödik és a hetedik évfolyamból
            három-három diák vehetett részt az eseményen. Már október elején elkezdődött a felkészülés
            és a diákok nagyon lelkesen álltak hozzá. A verseny reggel nyolc órakor kezdődött és pár
            perces eligazítás után a résztvevők nekiállhattak dolgozni. Számológépet és más segítőeszközt
            nem használhattak. Húsz kérdésből állt a teszt és egy órájuk volt mindenre válaszolni. Miután
            mindenki befejezte a tesztírást, Bokor Klára előadása következett Tibetről. Képeken és
            videókon keresztül rengeteg mindent mutatott be az ottani világ kultúrájáról és rendszeréről.
            Az előadás után a kiértékelés következett. Az ötödikes Hajderlliu Dávid és két hetedikes
            diáktársunk, Illés Leila és Kocsis Bence nagyon szép eredményeket értek el. A versenyzők és
            a felkészítő tanárok is nagyon élvezték az egész rendezvényt! Reméljük, hogy iskolánk jövőre
            is részt tud majd venni hasonló típusú megmérettetésen.


            Képzőművészeti kiállítás megtekintése a Károlyi Házban – 2022.11.10.

            ,,Szép az, ami érdek nélkül szép…

            November 10-én iskolánk minden évfolyama megtekintette a szímői Károlyi Házban
            megnyílt képzőművészeti kiállítást, mely három művésznő alkotásait mutatta be, mégpedig –
            -Csémy Szőke Éva: Csend és fény
            -Molnár Wirt Rozália: Fényszilánkok
            -Valacsay Olga: Ékes jelek című kiállítását.
            A tanulók felváltva, csoportonként gyönyörködhettek a kiállított alkotásokban.
            Mindannyiunkat lenyűgözték Csémy Éva művésznő egyedi, színes alkotásai, valamint a
            csodálatosan világító üvegképek, az egyedi ruhák és káprázatos ékszerek. Ámulattal
            csodáltuk a sok-sok, számunkra felbecsülhetetlen alkotást. Nagyon hálásak vagyunk, hogy mi
            is részesei lehettünk ennek a kiállításnak. Köszönettel tartozunk Fabó Nagy Erikának is, aki
            körbevezetett minket és lehetővé tette számunkra, hogy megtekinthettük ezt a nem
            mindennapi kiállítást.

            Búcsúi barátságos focitorna – 2022.11.11.

            Az iskolánk már a szímői búcsú péntekén kezdett ráhangolódni a futball világbajnokságra.
            Ez nem történt másképp, mint úgy, hogy egy hagyományőrző mérkőzés sorozatra hívta ki a
            szlovák iskola diákjait! Meccseket játszottak egymás ellen az alsó tagozatosok, az 5-6.-ok a
            7.-8.-9.-ek és a lánycsapat. Iskolánk egész jól szerepelt, mert a 4 mérkőzésből 3 alkalommal a
            mi diákjaink kerültek ki győztesen a párharcból. A legnagyobb győztese a rendezvénynek
            mégis magában a sport volt, mert sok gyermeket megmozgatott akik már most elkezdtek
            felkészülni a visszavágókra! Tavasszal újra megmérettetik tudásukat a csapatok!

            Kalandozás Meseországban – 2022.11.16.

            Egyszer volt, hol nem volt…. így kezdődött 2022. november 16-án a csodás mesenapunk
            Benedek Elekre, a nagy magyar meseíróra, népmesegyűjtőre emlékezve.
            Az alsó tagozatos gyermekek és osztályfőnökeik a megemlékezést az igazgató néni
            beköszöntőjével kezdték meg, aki röviden mesélt Benedek Elek életéről is.
            Ezt követően Anikó tanító néni mesekalapban bújt elő a Szépség és a Szörnyeteg című mese
            dallamára, miközben varázspálcával érintette meg a gyermekeket, hogy egy kis időre a mesék
            világába varázsolja őket ezekkel a szavakkal:


            ’’Mese, mese, meskete, jer ide most ízibe!
            Mesét mondok, rontom-bontom,
            Boldog vagyok, nincsen gondom.
            Elszállok, de visszatérek,
            S megfogom a kis kezed,
            Ott lakozom a szívedben,
            Éldegélek majd veled.
            Repülök a lelked egén, átölellek téged,
            Mese vagyok, hozzád megyek,
            Én leszek a vendéged.”


            És megkezdődött a vendégeskedés a gyerekek körében.
            4 öt-hat fős csapat helyezkedett el az asztalok mellett a folyosón. Minden csapat 1-1
            meseországot képviselt, a neveiket ők választhatták ki maguknak. A csapatok név szerint:
            Manóország, Óperencia, Tündérország, Bergengócia voltak. A csapatoknak különböző
            próbákat kellett kiállniuk, s ezzel bizonyíthatták, hogy otthonosak Meseországban. Első
            vándorútjuk a Mesék vándorútján című vetélkedővel indult, melyben volt keresztrejtvény,
            tarkabarka apróhirdetés, összekötős játék, meserészletek, puzzlekirakó, sőt mozgásos,
            ügyességi játékokra is sor került, mint: boszorkányseprűn való lovaglás, akadálykerülgetés,
            seprűtánc mesés dallamok kíséretében. .
            Minden tanuló névre szóló mesekártyát kapott, amelyet Zsuzsa tanító néni készített nekik. A
            fiúk lovagok voltak, a lányok pedig hercegnők. Erre a kártyára gyűjtötte mindenki a
            jutalommesematricáit.
            A szünet is mesésen telt, ugyanis a 3.B osztályosok dalolásztak ritmushangszerek kíséretében.
            Az Egyszer egy királyfi című népdalt adták elő Magdi tanító néni vezénylete által, ami után a
            tanító néni egy állatmesét vetített le a kisdiákoknak. Ezek után megkezdődött a
            mesefeldolgozás, ahol egymást túlkiabálva akarták a tanulók bizonyítani jártasságukat a
            mesében.
            A kisebbek kifestővel foglalták el magukat, miközben Zsuzsa-, Szilvia- és Niki tanító nénik
            mesés gyorsasággal osztották a sok-sok mesematricát a legügyesebb, leggyorsabb
            megfejtőknek.
            A mesekalandok végén a mesés próbatételeket igazgató néni meséhez illően jutalmazta
            mégpedig mézeskaláccsal és Péter tanító bácsi által megalkotott népmesei motívummal
            díszített szépséges könyvjelzővel.
            Az alsó tagozatos kisdiákok nagyon élvezték a mesedélelőttöt és már most várják a következő
            ilyenforma kalandozást a mesék világában. Remélhető, hogy ezen a délelőttön mindenkit
            sikerült megajándékozni az olvasás szeretetével, minden gyermek közelebb került a
            népmesékhez és szívesen olvasnak majd otthonaikban is.

            Tudományok napja – 2022.11.16.

            2022. november 16-án került megrendezésre a Tudományok napja – Cseppek a
            tudomány tengerében elnevezésű tudományos előadás sorozat. A hagyományos esemény
            szervezője a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont volt. Mint minden évben,
            iskolánk idén is meghívást kapott . A rendezvényen hat diák vett részt Vas József tanító bácsi
            kíséretében. A tudományos világ, különböző ágaiból érkeztek előadók, akik számos érdekes
            dolgot említettek meg prezentációik során. A tudományos hangú előadások mellett szó esett
            magáról a függőségek értelmezéséről és kezeléséről is. Mondhatni a függőségek minden
            előadónál szóba kerültek. Az eseményt Bognár Attila nyitotta meg és a témája
            a hegymászással kapcsolatos alaptevékenységekről szólt. A kivetített prezentáció mellett
            különböző felszereléseket is láthattunk élőben, amelyet az előadó be is mutatott. Pár perces
            szünet után Dr. Zacher Gábor következett, aki egy kísérletsorozatot is hozott magával,
            amelyben egy pókon keresztül bemutatták a különböző drogok hatásait. A képeken
            megfigyelhettük, hogy milyen hálót sző a pók, ha kábítószerrel hatást gyakorolnak rá. Az
            utolsó előtti téma az internet adta lehetőségeket dolgozta fel. Penk Tibor János felhívta a
            figyelmet számos problémára, amellyel a diákok is nap, mint nap találkozhatnak. Legvégül
            Juhos Sándor adott elő eddigi élettapasztalataiból és rálátásaiból. Bemutatta, hogy a robotika
            vagy a programozás játékosan is tanulható és nagyon szép karriert lehet belőle kihozni.
            Mindenki értékes információkat hallhatott és megismerkedhetett másfajta szemléletmóddal is.
            Kétségkívül egy nagyon jó délelőttöt zártunk és reménykedünk benne, hogy jövőre is meg
            lesz tartva ez a nívós rendezvény.

            Adventi első gyertyagyújtás - 2022.11.25.

            Iskolánkon első ízben került sor az adventi koszorúk ünnepélyes megszentelésére és közös
            gyertyagyújtásra. Minden osztály készített adventi koszorút, melyeket aztán 2022. november
            25-én kiállítottunk a folyosón és meggyújtottuk az első gyertyát. Siekel István plébános úr
            nagyon szép szertartás keretén belül megáldotta és megszentelte a szebbnél szebb
            koszorúinkat. Jó érzéssel töltött el bennünket, mikor a megáldott adventi koszorúkat bevittük
            az osztályunkba, melyek egy kis fényt és melegséget varázsoltak valamennyiünk szívébe és
            lelkébe. Örülnénk neki, ha ez a szép  kezdeményezés hagyománnyá válna iskolánkon.

            - Ezek lettek volna iskolánk legfontosabb eseményei az első negyedévben,
            melyeket Balogh Zorka és Molnár Arnold tolmácsolásában hallhattak és láthattak!
            - A sulihíradó következő adását februárra tervezzük, melyben beszámolunk majd
            a téli ünnepkör és a farsangi időszak legfontosabb történéseiről!
            - Az iskolánkon folyó munkáról gazdag képanyag tekintkető meg a hivatalos
            weboldalunkon, melynek címe - zsjedlik.edupage.org.
            - Köszönjük szépen megtisztelő figyelmüket! Békés adventi időszakot és
            kellemes ünnepeket kívánunk valamennyi nézőnek!